کلسترول نوعی چربی حیوانی است که در بدن انسان کاربردهای فراوان دارد. از آنجا که کبد قادر است کلسترول مورد نیاز بدن را تولید کند، نیازی به مصرف خوراکی آن نیست. کلسترول در خون به وسیله LDL و HDL حمل می شود.
LDL کلسترول را در سراسر رگ های بدن منتشر می کند.
در حالی که HDL آن را جمع آوری کرده و برای تصفیه به کبد ارسال می کند.
بنابراین کلسترول LDL را نوع بد کلسترول می گویند. زیرا عامل اصلی رسوب چربی در دیواره رگ هاست. در واقع LDL خطرناک ترین نوع چربی خون است و کاهش آن اولین هدف درمان محسوب می شود.
بهتر است از سن ۲۰ سالگی آزمایش چربی خون انجام شود و بر حسب نیاز تکرار شود.
میزان کل کلسترول کمتر از ۲۰۰ مطلوب است.
کلسترول خوب (HDL ) حداقل ۴۰ ( بالای ۶۰ بهتر) مطلوب است.
تری گلیسرید کمتر از ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر توصیه می شود.
باید توجه داشت که چربی های جامد (چه گیاهی و چه حیوانی) و به طور ویژه چربی های ترانس موجود در روغن های نباتی جامد، قدرتمندترین و مهم ترین عامل افزایش کلسترول بد خون هستند. در حالی که جایگرینی روغن های غیر اشباع مثل روغن زیتون و روغن ماهی به جای آنها باعث کاهش LDL می شود.
نکته: اولین هدف درمان چربی خون، کنترل کلسترول LDL است.