سال ۲۰۲۰ به طور بالقوه می تواند سالی باشد که بسیاری از تجهیزات خانه های ما الکترونیکی و هوشمند شوند. هم اکنون ما با طیف وسیعی از محصولات هوشمند روبرو شده ایم مانند تشک حمام هوشمند، روبات تحویل توالت، سر دوش حمام با بلندگو هوشمند و حتی یک ربات خانگی هوشمند مخصوص بعضی کارهای خدماتی.
همانطور که جهت استفاده از فن آوری های هوشمند مزایای بسیاری وجود دارد به همان نسبت مسائل امنیتی قابل توجهی نیز بایستی رعایت شود.
کوین کوران ، عضو ارشد IEEE و استاد امنیت سایبر در دانشگاه اولستر می گوید: “حتی یک ابزار هوشمند الکترونیکی که به نظر نسبتاً ناچیز است مانند یک سازنده قهوه یا کتری هوشمند ممکن است هک شود.”
مثلا فرض کنید یک هکر بداند شما مدتی است دستگاه قهوه ساز خود را روشن نکرده اید، همین کافی است هکر به سارقان اطلاع دهد شما در خانه یا محل کار نیستید، در نتیجه ممکن است مکان شما مورد سرقت قرار گیرد.
مارتین روسکلی، مدیر بازرگانی شرکت پشتیبانی و خدمات IT IntraLAN می گوید: “بسیاری از دستگاه های IoT تنظیمات امنیتی لازم را ندارند یا خریداران توانایی جهت تنظیم آنها را ندارند. مثلا مردم باور نمی کنند کسی بخواهد یخچالشان را هک کند؟”
باید بدانید هرچه تجهیزات منزل یا محل کار شما دیجبیتالی تر شود، درصد حمله هکر ها و دسترسی های غیر مجاز نیز بالاتر می رود.
کوران می گوید: “هرچه دستگاه های بیشتری در معرض اینترنت قرار دهید ، میزان مواجهه شما با حملات هکری بالاتر می رود. یعنی به احتمال زیاد شما از دستگاههای به روز نشده یا آسیب پذیر استفاده می کنید. همچنین در صورتی که یک دستگاه در منزل یا محل کار شما دچار حمله هکری شود ممکن است مانند خوشه های شبکه سایر تجهیزات هوشمند آن مکان را نیز آلوده کرده و دسترسی پخش شود. “
پل بیشوف از compitech.com می گوید: “دستگاه های IoT ارزان ، مانند برخی از وسایل خانه هوشمند ، اغلب از امنیت کافی برخوردار نیستند. معمولاً هیچ امکانی جهت رمزگذاری داده ها در آنها وجود ندارد و کاربران نیز دانش کمی از روش های پیشگیری امنیتی دارند. این امر به هکرها کمک می کند تا دستگاه را هک کرده و از آن به عنوان بخشی از بات نت استفاده کند.”
کمپبل موری، رئیس شرکت سایبری بلک بری گفت: فقدان یک استاندارد جهانی برای محافظت از نقاط اتصال دستگاه های IoT نگران کننده است. هنوز استانداردهای مشخصی تدوین نشده است که نشان دهد، آیا تضمینی برای ایمن بودن دستگاه های دیجیتالی وجود دارد. متاسفانه دستگاه هایی مانند اسباب بازی های هوشند کودکان، طعمه های بسیار خوبی برای مهاجمین سایبری می باشند.”
خوشبختانه ، چندین روش وجود دارد که می توانید از شبکه خانگی هوشمند خود محافظت کنید.
الكس هینکلیف تحلیلگر تهدید در Palo Alto Networks می گوید: “برای ایمن كردن دستگاه های خانگی ، باید اطمینان حاصل كنید كه روترها به خوبی تنظیم شده باشند و دارای فاکتورهای محافظتی باشند. حتما برای روتر رمز عبوری پیچیده و غیر قابل حدس انتخاب کنید. همچنین هنگام خرید محصولات هوشمند الکترونیکی، اطمینان حاصل کنید که با Apple HomeKit و Google Home سازگار باشند، این نشان می دهد دستگاه مربوطه حداقل سطح محافظت را دارد. ممکن است بعضی دستگاههای ارزان قیمت با این استانداردها سازگار نباشند در نتیجه یک دستگاه ناامن خواهد بود و ممکن است یک طعمه برای هکرها شود.
آیا اتومبیل های جدید قابل هک شدن هستند؟
بسیاری از مدل های کنونی اتومبیل های مدرن مجهز به کامپیوتر هستند و بسیاری از وظایف مثل عملکرد موتور، هدایت چرخ ها، وضعیت کابین را مدیریت می کنند.
هینکلیف می گوید: ” یکی از ویژگی های اصلی اتومبیل های هوشمند این است که آنها اغلب دارای سیستم کنترل و قفل هوشمند هستند که به دستگاه هایی مانند گوشی همراه شما گره خورده است. در حالی که هک شدن اتومبیل هنوز به باور عمومی نرسیده است.”
اگر هکر بتواند به اتومبیل شما دسترسی پیدا کند ممکن است اتومبیل شما را از مسیر خارج کند تا تصادف کند یا می تواند هنگام رانندگی در شب، چراغ های خودرو را خاموش کند تا قادر به رانندگی نباشید.”
البته هدف هکر های حرفه ای از هک اتومبیل صدمه به رانندگان آن نمی باشد بلکه هدف آنها اخاذی از تولید کنندگان خودرو است. شرکت های خودروسازی جهت حفظ آبروی خود و عدم انتشار آسیب پذیری مجبورند مبالغ هنگفتی به هکر ها پرداخت کنند.
کلاهبرداری فیشینگ و اخاذی آنلاین
سیوان نیر، تحلیلگر ارشد موسسه تحقیقات امنیتی Skybox می گوید: “در سال ۲۰۲۰ ، به احتمال زیاد شاهد افزایش حملات فیشینگ خواهیم بود.”
حملات فیشینگ از سایر انواع حمله ای که تاکنون درباره آنها صحبت کرده ایم ساده تر است. در واقع مهاجم وانمود می کند که شخص معتبری است، وی به روش های مختلف مثلا به صورت ایمیل یک لینک به قربانی می فرستد و از او می خواهد اطلاعات حساس مانند گذرواژهها ، نام کاربری یا مشخصات کارت اعتباری خود را در آن وارد کند در نتیجه اطلاعات کاربر مورد سرقت قرار خواهد گرفت.
بعضی مجرمان با ایجاد برنامه های دوست یابی جعلی، طراحی پروفایل شبکه های اجتماعی فیشینگ و یا درگاه های الکترونیکی جعلی اقدام به دسترسی غیر مجاز به اطلاعات قربانی یا دستگاه قربانی می کنند.
همیشه باید بدانید اگر یک شرکت یا بانک از شما درخواست جزییات حساب کاربریتان را در فضای مجازی نمود شما حتما مورد حمله فیشینگ قرار گرفته اید چرا که آن شرکت یا بانک از قبل اطلاعات حساب شما را می داند و در فضای مجازی درخواست نمی کند. هرگز نباید رمز عبور خود در فضای مجازی به کسی بدهید.
یک راه آسان برای جلوگیری از فیلمبرداری و تصویر برداری هکر ها از گوشی و دستگاه خود، خرید یک کاور وب کم ، ضربه زدن به وب کم یا خرید لپ تاپ با قفل دوربین داخلی است.
استفاده از نرم افزار مدیر رمز عبور نیز ایده خوبی است. این برنامه تمام حسابهای شما را با رمزهای عبور قوی و منحصر به فرد که لازم نیست به خاطر داشته باشید، ایمن نگه می دارد.