زندگی را دوست دارم مثل یک فنجان چای داغ . مثل طلوع صبح در قطره های باران. مثل آواز قناری ها. مثل مثل خود زندگی.
سلام زندگی
یک نگاه زیبا به زندگی داشته باشیم تا زندگی روی خوش، خودش را به ما نشان دهد. زندگی با همه ی سختی هایی که داره بازم قشنگه.
خدا را شکرت که یک روز دیگه از زندگی را شروع کرده ایم روزی نو حال نو
شکرا، یا ربی، شکرا
هدیت قلبی، شکرا
شکرا، یا رب
یا منزل قران
یا خالق انسان
یا رب، یا رحمن
شکرا
رضایت زناشوئی
دوستان خوبم امروز می خواهیم در مورد رضایت زناشوئی صحبت کنیم. سه تا از عوامل مهم در ایجاد احساس رضایت از زندگی خانوادگی سه مورد زیر است:
- فرهنگ سازگاری و مدارا
- سپاس گذاری
- مهرورزی
ابتدا در مورد فرهنگ سازگاری با همدیگر صحبت می کنیم. از نظر شما سازگاری در خانه چه مفهومی می تونه داشته باشد؟
-
سازگاری و مدارا در خانواده
سازگاری، زندگی مشترک را زیباتر می کند. همسرانی که در هر شرایطی با هم مدارا می کنند و قدر یکدیگر را می دانند قطعا زندگی شادتر و سرحال تری دارند. زندگی با عشق و دوست داشتن و مدارا رنگ قشنگ تری به خود می گیرد و طعم خوشبختی، زندگی مشترک را شیرین تر می کند.
زندگیتون سرشار از عشق و شادمانی
سوال: اگر همسرتون سازگاری داشته باشد طعم زندگی شما مزه چه غذایی می دهد؟ و اگر ناسازگار باشد، طعم چه غذایی می گیرد؟
دوستی پیامک زده که اگر سازگاری باشد نان و پنیر هم که باشد، بهترین غذا است ولی اگر ناسازگاری باشد هر غذایی هم که بخوریم، زهر است.
زن و شوهر بالاخره بعد از یک مدتی که با هم زندگی می کنند متوجه تفاوت های همدیگر می شوند. یک سری از تفاوت ها را می شود تبدیل به شباهت کرد ولی یکسری از تفاوت ها قابل تبدیل نیست مثلا:
۱-تفاوت در جنسیت: این تفاوت در جنسیت، تفاوت در رفتار را ایجاد می کند به عنوان مثال خانمها جزئی نگر هستند و آقایان کلی نگر هستند. آقایان کل مسئله را نگاه می کنند.
۲-تفاوت تربیتی: اتفاقاتی که در کودکی افراد می افتد، می تواند سر منشا رفتارهای خاصی باشد.
۳-تفاوت بخاطر فرهنگ های مختلف. زن و شوهر وقتی از دو فرهنگ مختلف باشند، تفاوت های زیادی دارند.
زوجین، با ازدواج سعی می کنند تعامل مثبت با یکدیگر داشته باشند تا جایی که تفاوت ها را کم کنند ولی گاهی به بک جایی می رسیم که بعضی از این ویژگی ها نیاز به زمان زیاد برای تغییر دارد و گاهی هم ممکن است اصلا تغییر پیدا نکند.
توسعه فرهنگ مدارا در خانواده:
یکی از مهارتهایی که در تحقق سازگاری در خانواده، نقش بسزایی دارد، رفق و مدارا است .در حقیقت کم ترعاملی را می شود یافت که در این حد بتواند در ایجاد
و تثبیت سازگاری نقش موثری ایفا کند. یکی از مهارت هایی عالی و دشوار موفقیت در زندگی روش مدارا و سازگاری با دیگران و به ویژه خانواده است برای این که زوجین بتوانند در خانه امنیت و آرامش ایجاد کنند، باید از همان اوان زندگی بکوشند تا خود را با جنبه های گوناگون آن سازگار کنند، و در برابر دشواری هایی که پدید می آید بجای تندخویی و لجبازی راه عاقلانه تری را در پیش بگیرند. زندگی باید بر گذشت و مهر و صفا استوار باشد چرا که گذشت در عین آزادی و فداکاری، بر شخصیت و غرور می افزاید و نشان می دهد که آدمی بر نفس خویش غالب آمده است. احساسات و عواطف بجای خود ارزنده و مایه رونق زندگی است ولی در همه جا نمی توان تسلط احساسات را پذیرفت. بخصوص در زندگی خانوادگی که برای تخفیف رنج و آلام باید عقل و دانایی را اختیار کرده و تجارب و دانایی را جانشین جوش و خروش کرد. در زندگی خانوادگی خودپرستی محکوم است و نباید تنها به خواسته های شخصی پرداخت. تند خویی و عصبانیت عوارض دشواری برای طرفین در زندگی به دنبال داشته. امنیت داخلی خانه را دچار خطر می سازد و بنای سعادت و گرمی کانون خانواده را ویران می سازد. در همه حال با خویشتن داری، تلاش در جهت بهبود وضع، توکل به خدا، چشم داشتن به دو رو بر خود و اعضای خانواده، و کودکی که جامعه در انتظار اوست، می توان رفع نگرانی نمود.
زندگی را دوست دارم مثل لبخند مادر بزرگ
مثل مهربانی مادر
مثل دستهای گرم و پر محبت پدر
زندگی را دوست دارم
مثل مثل خود زندگی
سلام زندگی
سازگاری یعنی چی؟
اولین قدم برای سازگاری پویا، این است که من به عنوان یک فرد سازگار بپذیرم که باید تغییر کنم. یعنی فرد باید تلاش کند برای تغییر. یعنی آن ویژگی که دوست ندارم، باید تغییر کند. از طرف دیگر آن فرد مقابل من که قراره، این ویژگی من را تحمل کند، باید بداند که من می خواهم تغییر کنم. پس سازگاری، حیطه های زیر را در بر دارد:
۱-سعی در تغییر
۲-من می پذیرم که طرف مقابل در حال تغییر است و به او فرصت می دهم. فرصت بدهم که طرف مقابل من تغییر کند باید صبرم را بالا ببرم و تاب آوری را بالا ببرم و به او فرصت بدهم. نفوذ پذیری را در خودم تقویت کنم و خیلی جاها از طرف مقابل تبعیت کنم.
۳-و بدانم که قطعا من ویژگی منفی دارم که طرف مقابل هم دارد من را تحمل می کند
۴-انعطاف داشته باشم
سلام زندگی یک پنجره
سوال: در زندگی مشترک، سازگاری شما بیشتر است یا همسرتون؟
خیلی وقتها در زندگی مشترک ناسازگاری ممکن است وجود داشته باشد. این ناسازگاری چه وقتهایی بوده است؟
گاهی ممکن است ناسازگاری از طرف همسرتون باشد. شما چه رفتاری نشان می دهید؟
باید توجه داشته باشیم که هیچ دو انسانی نیستند که در همه روحیات و ویزگی های شخصیت مشابهت و مطابقت کامل داشته باشند. به همین خاطر زن و شوهرها، باید مهارت حل مشکل را خوب یاد بگیرند.
انعطاف پذیری یعنی چی؟
مثل خمیر که وقتی شکل می گیرد باز ماهیتش، همان خمیر است ولی خمیر، شکل را می پذیرد. شخصیت انسان باید منعطف باشد. یعنی تمام شرایط موقعیت را درک کند و سعی کند خودش را به شکل آن موقعیت در بیاورد.
برای منعطف شدن چکار باید انجام بدهیم؟
یک سری تساوی ها در ذهن ما است این تساوی باعث ایجاد یکسری جذبی نگری یا تفکر سخت می شود. مثلا سلام نکردن مساوی با بی احترامی است. آن قدر در ذهن او این تفکر پر رنگ می شود که دیگر به چیز دیگر فکر نمی کند. مثلا خانم توقع داشته همسر برای او هدیه بخرد. حالا که هدیه نخریده، پس تفاهم نداریم. و یک دعوا درست می شود.
تفکر جذبی نگری باید کنار گذاشته شود شاید دلیل دیگر وجود داشته باشد. شاید دلیل این نباشد که او به من توجه نداشته است.
این انعطاف است یعنی من بتونم یک موضوع را با ابعاد و شرایط مختلف درک کنم. این که همسرم به من رسیدگی نمی کند فقط به این خاطر نیست که من را دوست ندارد. شاید یک موقعیت به دلایلی، موجب این رفتار شده است.
تفکر جذبی نگر، باعث می شود من انعطاف خود را از دست بدهم و فقط به آن تفکری که در ذهنم است فکر کنم و به هیچ چیز دیگر فکر نکنم.
اصل و واقعیت قضیه ممکن است چیز دیگر باشد. درسته این دفعه او به من، توجه نکرده ولی دفعات زیادی بوده است که او به من توجه کرده است. شاید دلیل دیگری غیر از آنچه در ذهن من است وجود دارد.
نور زندگی:
بچه ها ۷۵% با دیدن یاد می گیرند و فقط ۱۳% با شنیدن یاد می گیرند. اگر می خواهید رفتار درستی را به بچه هایتان یاد بدهید باید در خانه آن رفتار را، به نمایش بگذارید. از طرف دیگر آن موضوع را مهم برای بچه ها و مخاطب جلوه بدهید.
اگر در ارتباط زن و شوهر اختلال وجود دارد نباید در کارکردهای دیگر خانواده خلل ایجاد شود. مثلا با وجود اختلال در روابط، با هم حرف بزنیم و وظایف خود را انجام بدهیم.
در گفتگوی همسران، اگر همسران، همدیگر را در دو جبهه مختلف ببینند، طعم شیرین زندگی از بین می رود. در زندگی برد و باخت نداریم مثل بازی فوتبال. زندگی زناشوئی یا برد برد است یا باخت باخت است. زندگی زناشوئی که قرار زن و شوهر با هم سالها زندگی کنند اگر یکی باخته عملا آن دیگری هم باخته است. ولی شاید الان خودش متوجه نیست. اگر در موقع گفتگوی زوجین،هر دو نفر در پی اثبات حرف خودشان باشند، دیگر درست گوش نمی دهند، درست درک نم کنند (بر اساس هیجان خودشان در ک می کنند)، در پی اثبات خودشان هستند. در واقع، همسر، داره هی جمله سازی می کند و جبهه گیری می کند. این جبهه گیری کردن عملا باخت باخت است. زندگی خانوادگی پیوند دو نفر با هم است. اگر سازگاری در روابط همسران حاکم باشد قطعا برد برد خواهد بود. یکی از اصلی ترین کلید های رابطه درست این است که همسران اجازه بدهند تا همسر مقابل بر او نفوذ داشته باشد . یعنی گاهی وقتها وقتی همسرمان چیزی از ما می خواهد بگوئیم بله انجام می دهم. تا او احساس کند که نفوذ بر من دارد این نوع رفتار، حال بهتری برای همسران ایجاد می کند و زندگی شادتری را تجربه می کنند.
عوامل مهم در سازگاری:
عوامل مهم اخلاقی که منجر به سازگاری می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
۱-خلق نیکو
۲-حسن ظن
۳-پرهیز از لجاجت
پیامد سازگار بودن و سازگاری کردن:
۱-طرف مقابل در طول زمان، وادار می شود به سازگاری کردن. وقتی طرف مقابل می بیند شما با او سازگاری می کنید این رفتار به طرف مقابل، منتقل می شود
۲-فرد احساس خوشبختی می کند. این سازگاری کردن انسان را رشد می دهد. انسان با خود می گوید: من دارم ویژگی مثبت پیدا می کنم. البته اگر آگاهانه به این قضیه نگاه کند.
۳-سازگاری، موجب تقویت محبت و انس و الفت بین همسران ایجاد می شود. همسر در خلوت خودش فکر می کند که همسرم من را تحمل می کند و می بیند این همسر در سختی ها با او است پس احساس دوست داشتن او نسبت به همسرش، بیشتر می شود.
اخلاق در خانواده:
از زیاده خواهی دست برداریم. به زندگی خودمون، توان خودم و موقعیت خودم بنگریم و با آن چه بدست می آوریم، قناعت کنیم و لذت زندگی را ببریم. در حلال و حرام خدا حساب است این طور نیست که انسان هر کاری خواست انجام بدهد و هیچ حساب و کتاب نباشد. خدا آگاه است. قیامت نزدیک است. خدا، آگاه ترین بینندگان اعمال انسان است. خوشا به حال کسانی که به اندک قناعت می کنند. حرص نمی زنند و خانواده خود را توام با قناعت اداره می کنند که سعادت با این انسانها است.
امام صادق عليه السلام : به امير مؤمنان عليه السلام گفته شد: ما را اندرزى كوتاه ده.[ الكافي : ج ۲ ص ۴۵۹ ح ۱۳ ، تنبيه الخواطر : ج ۱ ص ۱۳۷ نحوه . ]
فرمود: دنيا، حلالش حساب دارد و حرامش كيفر.
دنیا را یک جور تازه تر ببین
با نگاهی که پر از قشنگیه
سلام زندگی یک نگاه تازه برای با هم بودن
نگو این زندگی عاشقانه نیست
نگو بودن و نبودن یکیه
سلام زندگی
الهی که زندگیتون قند و عسل باشه
حد سازگاری چقدر است؟
۱-خارج نشدن از حق مداری: کسی که سازگاری می کند و کسی که با سازگاری مواجه می شود، برای هر دوی آنها، باید تغییر کردن و رشد کردن مهم باشد. ما نباید جوری سازگار باشیم و سازگاری کنیم که از حق مداری خارج شویم.
اگر سازگار نیستیم، به این موضوع، اقرار کنیم( به این که سازگار نیستم).این اقرار نشان می دهد که من متوجه هستم که این ویژگی را دارم و سعی هم می کنم که سازگار باشم. اگر این انگیزه برای تغییر وجود نداشته باشد این از مدار حق خارج شدن است و باعث می شود طرف مقابل مقطعی سازگاری کند. چون ممکن است خسته شود. بالاخره این رفتار ما، نفس طرف مقابل را می گیرد.
۲-مقتدرانه سازگار باشید. من می دانم همسرم ویژگی منفی را دارد و او هم این ویژگی منفی را می داند و سعی می کند تغییر دهد. از طرف دیگر من می توانم رفتارهای نامناسب انجام بدهم و بی صبری کنم ولی این کار را انجام نمی دهم. (یعنی توان دارم ولی انجام نمی دهم).
سازگاری کردن و ساز گار بودن با نگاه مادی خیلی سخت است ولی با نگاه معنوی راحت می شود چون انعطاف در آن ایجاد می شود و تلطیف در آن ایجاد می شود . اینکه وقتی من در مقابل بدخلقی همسرم صبوری می کنم با خدا معامله می کنم. در واقع، من با خود می گویم: من بخاطر تو با همسر بد اخلاقم، صبوری می کنم تو به او کمک کند تا این موضوع را برطرف کند و به من نیز کمک کن تا این سازگاری را تقویت کنم. با نگاه معنوی قطعا زندگی، لطف بیشتری پیدا می کند و حال بهتری زوجین، موقع سازگاری پیدا می کنند.
خونه زندگی:
برای خوشمره کردن ته دیگ هایتان، می توانید ته دیگ روغن و یک کوچولو آب و زغفران و دارچین اضافه کنید کمی که داغ شد نان را بگذارید و برنج را روی آن بریزید. خیلی خوشمزه می شود.
گفتیم که قطعا یرای یک زندگی خوب و با نشاط و معنوی باید ویژگی سازگاری برای هر دو وجود داشته باشد. یعنی هر دو طرف باور داشته باشند که قراره تغییر کنند ولی برای تغییر به طرف مقابل فرصت و زمان می دهیم و در زمانی که داریم فرصت می دهیم باید خودمان هم صبوری کنیم تاب آوری را بالا ببریم و انعطاف داشته باشیم و نفوذ همسرمان بر خودمان را بپذیریم. یعنی تبعیت کنیم و خیلی وقتها حرف همسرمان را بپذیریم. تبعات و پیامدهای سازگاری این است که فرد احساس خوشبختی می کند و طرف مقابل را هم وادار می کند تا سازگاری کند و شادی ایجاد می شود و تقویت محبت و انس و الفت میان زن و شوهر ایجاد می شود.
کلام زندگی
میان حقوق زن و مرد در خانواده توازن است.
وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ(سوره روم،۲۱).
و باز یکی از آیات (لطف) او آن است که برای شما از جنس خودتان جفتی بیافرید که در کنار او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما رأفت و مهربانی برقرار فرمود. در این امر نیز برای مردم بافکرت ادلهای (از علم و حکمت حق) آشکار است.
خداوند در این آیه می فرماید: همسرانتان از خودتان هستند. جنس جداگانه نیستند همه یک حقیقت هستند در دو رتبه جداگانه نیستید ولی در حقوق، یک تفاوتهای دارند چون وظایف فرق می کند. زوجیت برای هدف بزرگی است: سکون و آرامش.
تا شما آرامش پیدا کنید. برای مرد آمدن به داخل خانه و یافتن محیط امن خانه( زن مهربان و دوست دار و امین ) مایه آرامش است یعنی در کنار او بودن، وسیله آرامش است و برای زن نیز داشتن مردی که تکیه گاه او باشد و به اوعشق بورزد و برای او مثل حصن مستحکم باشد، مایه آرامش است. چون مرد جسما قوی تر از زن است این هم، مایه آرامش و سعادت برای زن است. خانواده این را برای هر دو تامین می کند. در واقع هر دو برای سکون و آرامش به هم احتیاج دارند.
باید راهی یافت برای زندگی را زندگی کردن
نه فقط زندگی را گذراندن
باید راهی یافت
برای صبح ها با امید چشم گشودن
برای شب ها با آرامش خیال، خوابیدن
فقط یک راه داریم
به خدا اعتماد کنیم
زندگی را از نو بنگریم
-
سپاس گزاری
الهی به امید تو که همیشه هر چه داریم از لطف و کرم خودته
هر روز خودمون و زندگی خودمون را به خودت می سپاریم.
دل و جانمان را به بزرگی خودت گره می زنیم.
الهی به امید تو
سوال: اگر همین لحظه بخواهید برای یکی از کارهای همسرتان تشکر کنید از کدام کارش تشکر می کنید و به او چی می گوئید؟
یکی از اصول اساسی موفقیت در روابط همسران و صمیمیت این است که اعضای خانواده از هم سپاس گزاری داشته باشند سپاس گزاری شامل هم ارتباط کلامی و هم ارتباط عاطفی می شود. در فرهنگ اسلامی تشکر کردن از دیگران می تواند در راستای توحید و تشکر از خدا باشد. کسی که از مخلوقات تشکر کند انگار از خدا تشکر کرده است.
وقتی رفتار مثبت از همسرمان می بینیم، بهترین واکنش این است که از آن تشکر کنیم. این واکنش، بسیار تاثیرگذار است.
یکی از ویژگی های سپاسگزاری این است که چون این سپاس گزاری در مقابل یک نیکی است، تاثیر عمیق بر قلب طرف مقابل می گذارد و این تاثیر ماندگار است.
حال همسران از دو حالت خارج نیست:
۱-گاهی دو همسر حالشان خوب است. که در این صورت، وقتی یکی از دیگری تشکر می کند حال هر دو خوب تر می شود.
۲-گاهی حال یکی خوب نیست. اگر در این موقعیت و در زمان کدورت، یکی از همسران از دیگری در مقابل کاری، سپاس گزاری کند قطعا این واکنش باعث کاهش کدورت می شود.
سپاس گزاری همسران از یکدیگر عامل حفظ خانواده:
در خانواده و در ارتباط بین زوجین درک نکردن و ندیدن تلاشهای همدیگر موجب بروز دلسردی و گله مندی می شود. و گاهی اوقات بیان یک جمله ساده انرژی و شادی زیادی را به همسران می دهد زندگی انسان بر مبنای برقراری ارتباط و تعامل با دیگران است. و مهمترین کسی که در زندگی خانوادگی فرد با او در تعامل است همسر اوست. در این ارتباط هر کدام از همسران وظیفه ای نسبت به طرف مقابل دارند. که شناخت این وظایف و عمل به آن مهم است. صبوری، قناعت، پرهیز از پرخاشگری، بد دهنی و بی احترامی، قدر دان و وفادار بودن همسران نسبت به یکدیگر آرامش بیشتری را در زندگی برای آنها فراهم می کند. گاهی اوقات رفتارهای بسیار ساده زوجین در روابط آنها موثر است وقتی که زوجین، حس کنند که طرف مقابل زحمات و تلاشهای او را نادیده گرفته و درک نمی کند به مرور اشتیاق فرد برای تلاش بی وقفه هم کاهش پیدا می کند. نگاهی به ریشه برخی از اختلافات همسران نشان می دهد که قدردانی و تشکر نکردن از زحمات شریک زندگی گاه تبدیل به مشکل بزرگی شده و موجب کدورت و دلخوری بین آنها می شود. داشتن افکار مثبت و نگاه امیدوارانه می تواند متاثر از شیوه قدردانی از سوی همسر در زندگی زوجین باشد. روش صحیح قدردانی کردن زوجین بسیار مهم است. بعضی از زوجین این شیوه صحیح را نمی دانند. و تمرین نکرده اند و استفاده از روشهای نامناسب موجب می شود که به بازدهی خوبی نرسند.
خانه ای ساخته ایم
پر از سلام
پر از زندگی
پر از عشق
پر از خوشبختی
سایه بانش از مهر
همسایه اش از عشق
پنجره اش روشن از نور خدا
خانه ای ساخته ایم
پر از سلام
پر از زندگی
تشکر از همسر به عنوان امر مهم و بدیهی در زندگی باید شمرده شود. سپاس گزاری در بردارنده روابط عاطفی و کلامی و معنوی است.
۱-ارتباط عاطفی. همان یک ابراز محبت عاطفی است
۲-ارتباط کلامی. یعنی عملا با هم گفتگو کنند
۳-ارتباط معنوی. بر اساس نگاه دینی تشکر از مخلوق تشکر از خالق را در بردارد. این نوع نگرش، بر روابط معنوی همسران تاثیر زیادی دارد.
سپاسگزاری کلیدی موثر است که سه ارتباط را در بر دارد و این ارتباط ها رسیدن به شادکامی را تسریع می کنند.
سوال: از چه ویژگی همسرتان سپاس گزاری می کنید؟
این سوال باعث می شود که روی ویژگی همسرتان فکر کنید ویژگی او را یکی یکی می شمارید. به یاد آوردن رفتارهای مثبت او، الفت شما را بالا می برد. انسانها خاکستری هستند یعنی نه سفید مطلق هستند و نه سیاه مطلق هستند و همه سعی می کنند به سمت سفید مطلق پیش بروند. سفیدی مطلق، معصومین هستند و سیاهی مطلق، شیاطین هستند .
همراهم باش و ببین دنیا زیبا می شه
دلها اگر با هم باشیم غرق صفا می شه
یک بهشتی بین من و دست تو وا می شه
همراهم باش
زندگی زیبائی های خاص خودش را دارد. هر وقت زندگی انسان زیباتر شده به خاطر این بوده که قدردان نعمت های خدا و قدردان همه ی آدمهایی بوده که در کنار او زندگی کرده اند. بخصوص قدردان خوبی های همسر.
سوال: شما تا چه حد قدردان خوبی های همسرتان بوده اید؟ و چه کار کرده اید؟
اگر این قدرشناسی دو طرفه باشد زندگی شیرین تر می شود. بدونیم که هر دوی ما در زندگی مشترک سهمی برای زیباتر کردن زندگی داریم. هر چه جملات قدرشناسی بیشتر رد و بدل شود زندگی مشترک حال بهتری پیدا می کند.
همسر شما چطور قدردان شما است؟ با استفاده از کلمات، با نگاه، با چشم پوشی از بعضی از درخواست ها،
گاهی تشکر ساده و جمله خیلی معمولی می تواند، به طرف مقابل کلی انرژی بدهد. سپاس گزاری در خانواده بخصوص از همسر می تواند به استحکام روابط خانوادگی کمک کند. هر روز می توانیم به راحتی و برای جزئی ترین کارها به راحتی از یکدیگر تشکر کنیم. حسن قدردانی باید در خانواده ایجاد شود تا اعضای خانواده، نسبت به یکدیگر احساس مسئولیت بیشتری داشته باشند.
انواع سپاس گزاری
۱-سطح قلبی: اولین سطح سپاس گزاری سپاس گزاری قلبی است از این رفتار همسر احساس رضایت می کنم. یعنی حال دلم خوب می شود به او دل بسته تر شده ام. یعنی من در قلب خودم وقتی یک رفتار خوب از همسرم می بینم، یک جرقه از احساس مثبت در دلم روشن می شود و این انرژی را دریافت می کنم. این جرقه مثبت را با یک کلام زیباتر، پر رنگ تر می کنم و تحویل همسرم می دهم و این انرژی مثبت را در زندگی مون به جریان می اندازم.
۲- سطح زبانی: همان طور که در بالا گفته شد، بعد از سطح قلبی ، سپاس گزاری آرام آرام در سطح زبانی جاری می شود. ولی بهتر است که این سپاس گزاری جبران شود و یک چیز به آن اضافه شود. مرحله بعد از سپاس گزاری زبانی، سپاس گزاری رفتاری است. پس این انرژی مثبت به صورت سپاس گزاری در سطح رفتار جریان پیدا می کند و ادامه پیدا می کند.
۳-سطح رفتاری
خیلی بهتر است سپاس گزاری به صورت رفتاری با اضافه کردن چیزی به آن، جبران شود. تا حال زندگی ما بهتر شود.
اگر فقط در قلب نگه داریم به خودم و به طرف مقابل ظلم کرده ایم . چون حس خوبی در اثر یک واقعه ای پیدا می کنم و وقتی در مورد احساس درونی خودم این خساست را به خرج می دهم و خرج نمی کنم هم در حق خودم و هم در حق دیگری ظلم کرده ام.
چون وقتی این انرژی مثبت را به دیگری منتقل می کنم باعث جریان این انرژی مثبت به دیگری می شوم و باعث می شوم این انرژی در فضای خانه پخش شود. پس بهتر است وقتی این احساس مثبت، با دیدن رفتار مثبت همسرم، شکل گرفت این انرژی مثبت از سطح قلبی تبدیل به زبانی شود و سپس این انرژی مثبت به شکلی در سطح رفتاری بروز پیدا کند. یعنی جبران شود در جبران کردن بهتر است چیزی به آن اضافه شود و جبران شود. یعنی انرژی مثبت را هی تقویت کنیم و پر رنگ کنیم و حال همدیگر را خوب کنیم.
بعضی می گویند نمی گویم چون پر رو می شود. چرا سپاس گزاری را بر زبان جاری نمی کنیم چرا زندگی خودمون را بهتر نکنیم.
در میان من وتو فاصله هاست
گاه می اندیشم، می توانی به لبخندی این فاصله را برداری
باید درست سپاسگزاری کنم. مثلا بر زبان بیاوریم. البته با جملات زیبا و کلام قشنگ تشکر کنیم. به احساس قشنگ یک جمله قشنگ تراضافه کنیم و تحویل همسر بدهیم. اگر خدا را هم در آن جریان بدهیم یعنی دعا کنیم خیلی حال خوب به طرف مقابل می دهیم. مثلا یکی از همسران مریض است و دیگری برای او غذایی درست کرده است حالا همسر مریض به او بگوید: دستت درد نکنه، عزیزم خدا خیرت بدهد. خدا برات جبران کند.
با این جملات، انرژی مثبت را مثبت تر کرده ایم. با یک جمله قشنگ حال زندگیمون را عوض کرده ایم. ما می توانیم با یک دعا، انرژی جمله مثبت را مضاعف کنیم و تحویل همسرمان بدهیم. پس این انرژی مثبت همچنان دارد در زندگی ما اضافه می شود. چرا دریغ بکنیم چرا حال دلمان را خوب نکنیم وقتی می شود به این راحتی این جریان انرژی را در زندگی به راه انداخت و زندگی را زیباتر کرد.
گفتیم که یک رفتاری از یکی از همسران سر می زند مثل یک جرقه و نور کوچکی است که به زندگی می دهد و تاثیر آن را بر همسر مقابل می گذارد در واقع من در قلبم، احساس رضایت از دیدن این رفتار مثبت از همسر، پیدا می کنم. این احساس رضایت را در کلام زیبا تحویل همسرم می دهم. این احساس رضایت را به زبانم جاری می کنم و در یک کلام بسیار زیبا انرژی مثبت و نور بیشتری به آن می دهم و روانه زندگی خودم می کنم. حتی گاهی می توانم در رفتارم چیزی را برای جبران به او، نشان دهم. برای جبران کردن آن کار بهتر است یک ذره حد کار بیشتر باشد تا این جرقه کوچک هی در تعامل همسران پر رنگ تر بشود و نور بیشتر پیدا کند و به زندگی ساتع کند.
سپاس گزاری نباید در یک سطح خاموش شود و نباید در یک مرتبه متوقف شود. وقتی کاری را می خواهیم انجام بدهیم بهتر است کامل ترین کار باشد. سعی کنیم از همسرمان بخاطر آشپزی کردن، رسیدگی به بچه ها، تامین معاش، آب آوردن، خرید و …. سپاس گذاری کنیم.
خانم از آقا بخاطر کارش و سختی ها و تلاش برای کسب مال حلال تشکر کند. رفتار های کوچک قابل تقدیر است. من باید یاد بگیرم دنبال رفتار های مثبت همسرم باشم و به آنها توجه کنم. قطعا آنها را خواهم یافت. باید نکات مثبت را پیدا کنیم. پیدا کردن نکات منفی، انرژی خانه را کم می کند.
اگر همیشه کار منفی را انجام می دهد مثلا هر شب دیر به خانه بخاطر کارش می آید. اگر قدرت سپاس گذاری کردن را در خود تقویت کنیم، می توانیم این جوری این مشکل را بگوییم: خیلی دوست داشتم بیشتر در کنار هم باشیم و زودتر بیایی، اما خدا را شکر که سالمی و ازت تشکر می کنم، بخاطر تمام تلاش هایت، که برای پیشرفت زندگی انجام می دهی. با این گونه صحبت کردن، از شدت گله و ناراحتی که در درون ما است، یک کم کاسته می شود و از طرف دیگر، با این نگاه و با این بیان، آقا متوجه می شود و در ذهنش می آید که خانم من از این که دیر می روم، ناراحت است. ولی سعی می کنم از این که سپاس گزاری می کند، دفعه دیگر زودتر به خانه بروم تا شاد شود.
شکستها و نگرانی هایت را رها کن
خاطرات را نمی گویم دور بریز
اما قاب نکن به دیوار دلت
نه از بی مهری کسی دلگیر شو و نه به محبت کسی بیش از حد دلگرم
خدا برای تو کافیست
از نو به زندگی نگاه کن
این رمز خوشبختی زندگیه
در یک خانواده ایده ال، تمام اعضای خانواده در هر شرایطی از هم سپاس گزاری می کنند و به هم احترام می گذارند.
البته این احترام بخاطر ترس نیست بلکه بخاطر تشکر از همدیگر است. توی یک زندگی خوب بچه ها هم با الگو گیری از والدین به همدیگر احترام می گذارند و البته بزرگتر ها متقابلا باید به کوچک ترها احترام بگذارند.
نمونه های سپاس گزاری:
۱-در جمع افراد خانواده از هم تشکر کنیم.
۲-ما توقع داریم که همسرمان هم در محیط کوچیک خانواده و هم در جمع بزرگتر از ما تشکر کند.
۳-گاهی وقتها من شاهد تلاش همسرم هستم ولی ممکن است به آن نتیجه مورد نظر نرسد. مثلا به آن خانه خوب و.. نرسیده ایم. خیلی وقتها لازم است ما از تلاش همسرمان تشکر کنیم و نه از نتیجه.
قدردان تلاشهای او باشیم نه این که آیا به آن نتیجه رسیده ایم یا نه.
پس سپاس گزاری یا از
- تلاش
- و یا از نتیجه
با کارهای مختلف من جمله:
- کلامی
- خرید هدیه
- دست نوشته بدهیم
- ارسال پیامک
- کمک کردن در کارهایش مثل نگه داری بچه ها
حتی می شود نکات مثبت را دنبال کنیم. حتی منفی را نقطه مثبت آن را برداشت کنیم و بپذیریم. و بخاطر آن از همسرمان تشکر کنیم. تا حال زندگی ما بهتر شود.
کار خوب پاداش می خواهد این یک معادله درست ذهنی و واقعی است. اگر تشکر انجام نشود در واقع پاداش نگرفته و حالش خوب نمی شود. چون دچار ناکامی می شود و احساس می کند ضرر کرده است.
توصیه اول ما این است که همه همسران سپاس گذاری را از قلبی به زبانی و رفتاری تبدیل کنند .
حالا اگر این کار انجام نمی شود و موانعی است، توصیه امان این است که آن همسری که دارد کار خوب انجام می دهد، دلسرد نشود و کار خودش را ادامه دهد. نا امید نشود و با وجود این که سپاس گذاری از او انجام نمی شود کار خوب را ادامه دهد و فشار عصبی خود را کم کند. این جوری فکر کند که کار خیرم را بخاطر خدا انجام می دهم و خدا به من اجر و پاداش متقابل را می دهد با این نوع فکر کردن، فشار روحی انسان کم می شود و کار خیرش را ادامه می دهد.
پس معادله حقیقی ذهنی می گوید که: احسان همسر= سپاس همسر مقابل
در شرایطی که این معادله بالا بخاطر موانعی بوقوع نپیوندد، معادله بالا بخاطر باورهای معنوی، جور دیگر شکل می گیرد تا جریان انرژی مثبت توسط همان یک همسر ادامه پیدا کند و متوقف نشود تا آرام آرام همسر ناسپاس هم سپاس گذار شود.
در نگرش معنوی، همسر بخاطر احسانش، توقع سپاس گذاری و پاداش از همسرش را ندارد. چون او مطمئن هست که سپاس را از خدا دریافت می کند. خدا بازخورد مثبت به او می دهد. من توقعم را به خدا منتقل می کنم تا دچار ناکامی نشوم. تا دلسرد و نا امید نشوم. این طوری آرام می شود و فشار روانی او کاهش پیدا می کند.
معادله: احسان همسر =سپاس همسر مقابل(معادله واقعی)
در دید معنوی و باور دینی: احسان همسر=پاداش خداوند، بدون داشتن چشم داشت پاداش از طرف همسر مقابل،
گفتیم که وقتی رفتار مثبت از همسرمان می بینیم بهترین واکنش تشکر کردن و سپاس گذاری کردن، است . این تشکر کردن تاثیر گذار است چون اگرتعامل همسران مثبت باشد سپاس گزاری آن را تقویت می کند و اگر منفی باشد و کدورتی باشد باز این سپاس گزاری کردن، تاثیر مثبت دارد و کدورت را کم رنگ تر می کند.
گذشت و مهربانی محبت
بنای ماندگار سازگاری
در این بنیان خانه، خانواده
همیشه راز و رمز زندگانی
رفیقند و صمیمی، زوج خوشبخت
در آن خانه که خوش رویی و شادیست
شما اگر الان بخواهید از همسرتان تشکر کنید بخاطر چه خصوصیت او، این تشکر را می کنید؟
فضای خانه را گرم کنید تا اعضای خانواده از فضای مجازی دور شوند. افکار منفی را از ذهن خود دور کنید. با یکدیگر شفاف صحبت کنید و مشکل ذهنی خود را بیان کنید. حساسیت خود را کمتر کنید تا روابط شما صمیمی تر شود.
هر گاه می بینید همسرتان با شما رفتار محبت آمیز ندارد، خودتان همین رفتاری که دوست دارید و انتظار دارید، برای همسرتان جدی و جذاب، انجام دهید تا همسرتان، هم از شما یاد بگیرید (یادگیری مشاهده ای). احساسات خود را بیان کنید. زیبا همدیگر را صدا کنید. بهانه به دست همسرتان ندهید. خانم ها جبران کننده هستند. به نیازهای یکدیگر توجه کنید. شاید شاخصه های محبت از نگاه همسر با شما فرق داشته باشد. شاید سیگنال های شما را نمی گیرد. از نگاه همسر، محبت، چه معنی دارد. شاید همسر شما در محیطی بزرگ شده است که رفتار محبت آمیز ندیده است. با هم شفاف صحبت کنید . و وقتی همسرتان رفتار مثبت، انجام داد از او تشکر دهید.
باید توجه داشته باشیم که شکل محبت کردن خانم و آقا با هم فرق می کند. مثلا آقایان شکل محبت را جور دیگر انجام می دهند. وقتی مرد کار می کند، خرید می کند، شما را مسافرت می برد، دارد به شما محبت می کند و شما را دوست دارد. برای خانم ها چون بیان احساسات مهم است، بهتر است به هسرشان بگویند که من دوست دارم محبت کلامی هم ببینم. خودتان هم این کارها را انجام بدهید. وقتی همسرتان کار مثبت، انجام داد، از او تشکر کنید تا حجم رفتارهای عاطفی شما در زندگی افزایش پیدا کند.
زندگی پنجره ای باز به دنیای وجود است
تا که این پنجره باز است جهانی با ماست
آسمان، نور، خدا، عشق، سعادت با ماست
رو به این پنجره با شوق، سلامی بکنیم
سلام زندگی
-
مهرورزی:
درود و سلام بر پیامبر عشق و نور رحمت
پیامبری که با نام و یادش، خانه و زندگیمون سر شار از عطر گل محمدی می شود.
دوستان ابراز محبت چه راه هایی دارد؟ شما چگونه ابراز محبت می کنید؟ کدام راه بهتر است؟
یکی از اصلی ترین ویژگی های انسانیت، مهرورزی است. همه انسانها نیاز دارند که محبت بکنند و محبت ببینند. برای شروع یک زندگی مشترک و تعامل دو زوج ، شرط اصلی، داشتن رابطه مهر و محبت به یکدیگر است. روابطه عاطفی خیلی مهم است.
وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ(سوره روم،۲۱).
و باز یکی از آیات (لطف) او آن است که برای شما از جنس خودتان جفتی بیافرید که در کنار او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما رأفت و مهربانی برقرار فرمود. در این امر نیز برای مردم بافکرت ادلهای (از علم و حکمت حق) آشکار است.
مودت و رحمت بین شما را، خدا قرار داده است. مودت همان محبتی است که اثرش در عمل ظاهر می شود یعنی مهرورزی. مهرورزیدن یعنی نشان دادن همان محبت و عاطفه ای است که من در دل دارم که در زبان و عمل من جاری می شود.
سوال: چکار کنیم تا این مهری که در دل داریم را، نشان بدهیم؟
سوال: چکار کنیم این محبت را تقویت کنیم؟
ابراز محبت کردن از جان ما برمی خیزد. بعضی همسران می گویند من در قلبم او را دوست دارم چرا به زبان بیاورم. این خیلی مهم است باید به زبان این محبت جاری شود و در عمل نشان داده شود. ضرورت دارد که به هم، هی بگویید.
مثلا به هم بگویید: خدا یکتاست. قلب تنهاست. کسی که این پیام را می خواند، عزیز دل هاست. دوستت دارم.
فوائد مهرورزی در خانواده:
یکی از مهم ترین عواملی که باعث منسجم تر شدن یک خانواده می شود، وجود محبت و ابراز احساسات مثبت است که اعضای خانواده به یکدیگر دارند. سر منشاء مهرورزی اعضای یک خانواده به یکدیگر، محبت بین پدر و مادر است. در واقع اگر فرزندان محبت بین والدینشان را ببینند، قطعا در یک محیط امن پرورش پیدا می کنند و از یک روحیه و شخصیت سالم تری برخوردار می شوند. این فرزندان به راحتی می توانند از رفتار والدینشان الگو برداری کنند. اعضای چنین خانواده ای مسلما می توانند با یکدیگر ارتباط بهتری داشته باشند. و از در کنار هم بودن نهایت لذت را ببرند. یکی از عوامل خوشبختی خانواده های قدیمی تر، این است که هنوز پدر بزرگ و مادر بزرگ ها با هم مهربان هستند و از کنار هم بودن لذت می برند. همین مسئله، مهرورزی است. معنویت، یکی از عواملی است که می تواند منجر به ایجاد کانون خانوادگی گرم تر بشود. کسی که به خدا اعتقاد داشته باشد و رعایت حق و حقوق دیگران را قبول داشته باشد، می تواند مراقب نوع رفتار کردنش با اعضای خانواده خودش باشد. مدیریت اخلاق در خانواده ها، بسیار مهم است. اخلاق یکی از ویژگی های اساسی و اصلی انسانها است و اگر بتوانند آن را در خود تقویت کنند می توانند ارتباطات بین فردی بهتری را با دیگر افراد اطراف خود برقرار کنند. داشتن اخلاق خوب و پسندیده یکی از ویژگی های بارز در خانواده های نسل گذشته است.
مهرورزی، رفتاری است که طیف وسیعی از اعمال و رفتار را در بردارد.
مصادیق مهرورزی:
۱- اولین قدم، ابراز کلامی محبت و علاقه، است یا در عمل و یا در زبان. (چه کلامی و چه رفتاری)
۲-احترام گذاشتن: بحث احترام خیلی مهم است. محبت وقتی زیبا می شود که در قالب احترام باشد. ساده ترین نمونه احترام گذاشتن، خطابهای همسران به یکدیگر است. حتما یک پسوند با اسم همسرتان داشته باشید. مثل: جان. (خطاب محترمانه و عاشقانه).
۳-کمک کردن به همسر و ایجاد موقعیت مناسب: به همسرم برای دستیابی به اهدافش کمک کنم. در واقع احترام گذاشتن به خواست او است.
۴-نیاز او را بر نیاز خودم مقدم بشمرم. کاری که همسرم دوست داره، انجام بدهم. مثلا اگر همسرم مهم است خانه تمیز باشد، بهتر است آن کار را انجام بدهیم.
۵-قدردان هم باشیم
۶-اگر اشتباهی در رفتارم است حتما سعی کنم که عذرخواهی کنم. عذرخواهی کردن، نشانه احترام گذاشتن به شخصیت همسرمان است و این مسئله، در بردارنده نوعی محبت کردن به همسرمان است.
محبت مثل یک معجزه همه چیز را در زندگی درست می کند و زندگی را گرم می کند. شما چگونه به همدیگر محبت می کنید؟
ابراز محبت باید دوطرفه باشد. اگر این طور باشد همسران از دیگران، دیگر تمنی محبت نمی کنند. همیشه باید ابراز محبت را به روشهای مختلف در زندگی ابراز کنید. خیلی چیزها در زندگی مشترک است که با محبت بیشتر می شود.
سلام یعنی آرزوی سلامتی
یعنی همیشه خوش باشی
یعنی همه ی آرزوی های قشنگ برای تو
و زندگی سهم توست
سلام زندگی
۷-رفتار حمایتی در مردان و رفتار مراقبتی در زنان: مراقبتی یعنی خانم غذا درست می کند، به استقبال همسر می رود، مراقب رفتار و حال خوش زندگی هست. مثلا دخترها عروسک ها را در کودکی، مراقبت می کنند. این رفتار مخصوص خانم ها است. این رفتار نشان دهنده مهرورزی است.
مردان مراقب امنیت خانواده هستند. مخصوصا امنیت دختر و همسرشان را در خارج و داخل خانه برقرار می کنند. مردان مراقب معاش خانواده هستند. این رفتار حمایتی، یک رفتار مردانه است. البته اگر گاهی در ظرف شوئی و فرزند پروری به همسر کمک کنند این حمایت گری، را تکمیل کرده اند.
از نو:
«امام حسین(علیهالسلام)»می فرماید:
اِنَّ خَیرَ مالِكَ ما وَقَیتَ بِهٍ عِرضَكَ.
بهترین مال و دارایی تو آن است كه در راه حفظ آبرو و حیثیت خود به كار بری. (بحار، ج ٤٤، ص ١٨٩)
«مولی امیرالمؤمنین علیهالسلام»:
لَم یَذهَبْ مِن مالِكَ ما وَقی بِهِ عِرضَكَ.
آن مالی كه در راه حفظ شأن و آبروی خودت خرج میكنی در حقیقت تو آن را از دست ندادهای. (فهرست غرر، ص ٢٤٢)
در راه شخصیت خودت، هم خرج کن. این هم یکی از نیازهای انسان است. ما معمولا زمانی قصد قربت می کنیم که برای دیگران خرج می کنیم. این حدیث نشان می دهد که انسان برای رشد و سعادت حقیقی خودش هم، باید با قصد قربت درست و بجا خرج کند.
مثلا حیثیت و شخصیت می طلبد که این طور لباس بپوشم. انشاالله که حال دلمان هر روز بهتراز دیروز باشد.
همراهم باش و ببین دنیا زیبا می شه
دلها اگر با هم باشیم غرق صفا می شه
یک بهشتی بین من و دست تو وا می شه
همراهم باش
۸-سپاس گزاری به همراه دعای خیر
اگر سطح مهرورزی در خانه پایین آمده باشد نیاز به پیگیری جدی تر دارد. می توانیم تمرین مهرورزی در خانه داشته باشیم.
برای بالا بردن تعاملات مثبت تر در زندگی: یک خلوت با خود داشته باشید سه تا ویژگی مثبت همسرتان را بنویسید و خوب فکر کنید. همه ی ما آدمها ملغمه ای از خوبی و بدی هستیم و سعی می کنیم رنگ خاکستری خودمون را رو به سفیدی پیش ببریم. وقتی سه ویژگی همسر را پیدا کردید و نوشتید، کل آن روز را روی این سه ویژگی مثبت فکر کنید. بعد فردای آن روز سه ویژگی منفی همسر را مرور کنید و بخاطر آن سه ویژگی مثبت این سه ویژگی منفی را ببخشید. بخشیدن باعث می شود حال دلمان خوب شود. وقتی بخشیدید روز سوم، دائم همسرتان را با کلمات محبت آمیز در ذهنتان خطاب کنید. این تمرین خیلی موثر است. حس شما را آرام آرام عوض می کند و زندگی شما را از سردی نجات می دهد.
یکی از عوامل مهم در رضایت زناشوئی مهرورزی و اظهار مهر در خانواده است. هدیه دادن یکی از نمادهای مهم مهرورزی در خانواده است.
۹- توجه کامل به همسر داشتن. او را فردی در برابر خودمون نبینیم. او را در کنار خود ببینیم.
۱۰-خانم ها مراقب لباس همسرشان باشند. مردان مراقب مایحتاج خانواده باشند
۱۱-در طول روز از طریق تماس تلفنی حال هم را بپرسید.
۱۲-وقتی وارد خانه شدید دنبال همسرتان بگردید اگر نبود به او زنگ بزنید.
۱۳-توجه به تاریخ تولد یکدیگر، تاریخ ازدواج و… داشته باشید. با روشی، به همدیگر نشان دهید که چقدر همسرتان، برای شما ارزش دارد.
۱۴-پذیرش: یعنی من همسرم را همان طوری که هست سعی کنم دوست داشته باشم. برای دو نفری که قراره با هم زندگی کنند حتما برنامه ای برای تغییر وجود دارد. یعنی من می دانم بد اخلاق هستم سعی می کنم برطرف کنم ولی همسرم من را می پذیرد و کمکم می کند تا این تغییر را بدهم. و با آرامش خیال خود را تغییر بدهم.
بپذیرم که همسرم بدقول است و به همسرم فرصت تغییر می دهم و لزومی ندارد که هر دفعه تذکر بدهم. وقتی بپذیرم فشار عصبی خودم را کم می کنم و رفتارم متعادل می شود. باید به هم فرصت تغییر بدهم. و صبوری کنیم. محبت را به هم نشان دهیم و او را در مسیر تغییر همراهی کنیم.
۱۵-گفتگوی همسران با هم: یکی از راه های مهرورزی است. ویژگی های شنونده و گوینده خوب داشته باشند.
بعضی از ویژگی های شنونده خوب:
- شنونده، خوب گوش می دهد. بجای اینکه فکر کند در جواب چی بگوید فقط خوب گوش دهد.
- وسط حرف او نپرید
- موقع حرف زدن او کاملا به چهره او نگاه کند
- محتوی کلام محتوی مثبت باشد.
- چهره به چهره با یکدیگر گفتگو کنید.
بعضی از ویژگی های گوینده خوب:
- گوینده، فکر و احساس خودش را بیان کند.
- جمله به جمله صحبت کند رگ باری حرف نزنیم.
- اجازه فکر کردن به او بدهیم.
- جملات کوتاه بگوئیم.
پس گفتیم که مهرورزی یکی از نیازهای اصلی انسانها است. یعنی انسانها دوست دارند محبت کنند و محبت ببینند. مهرورزی یک رفتار متقابل است و از اصول اساسی رضایت در زندگی و رسیدن به شادکامی است. مهرورزی رابطه کلامی و عاطفی را هر دو را در بر دارد. شامل ابراز محبت کلامی، احترام گذاشتن به همسر، رفتار حمایتی در مردان و مراقبتی در زنان، توجه کامل نشان دادن به همسر، پذیرش داشتن همسران نسبت به هم و نسبت به ویژگی های هم، داشتن گفتگوی درست و سالم، از نشانه های مهرورزی است.
سلام زندگی یک پنجره برای دیدن زیبایی ها
دل نوشته مولانا:
هر لحظه که تسلیمم در کارگه تقدیر *** آرام تر از آهو بی باک تر از شیرم
هر لحظه که می کوشم در کارکنم تدبیر *** رنج از پی رنج آید زنجیر پی زنجیر
زندگیتون سرشار از مهر، شادی و معنویت