در شرایط کرونا ویروس، چقدر خوب است همچنان با دوستانمان، رابطه داشته باشیم. ما می توانیم این ارتباط را از طریق ارتباط تلفنی، شبکه اجتماعی وارتباط تصویری حفظ کنیم.
در گروههایی که مطمئن هستیم، علاقه های مشترک داریم عضو شویم.
در گروههایی با موضوع خاص و مورد نیاز زندگی امان عضو باشیم به عنوان مثال، عضویت در گروه پیشگیری و کنترل کرونا ویروس در بستر شبکه های اجتماعی باعث می شود که ما به درستی یا نادرستی عملکرد خودمون و دیگران بیشتر پی ببریم
آرامش روحی و امنیت روانی بیشتری را برای خودمان و خانواده مان فراهم کنیم
کرونا ویروس فرصتی پیش آورده است که ما چیزهای جدید بیشتری یاد بگیریم و افق دیدمان را بالاتر ببریم.
کرونا ویروس، موجب احساس مسئولیت بیشتر افراد نسبت به همدیگر شده است.
در نگاه ظریفتر، کرونا ویروس، موجب افزایش توانایی و تحمل ما برای مقابله با ناسازگاری و مشکلات زندگی می شود و همچنین موجب تقویت احساس همدلی، همکاری، هماهنگی و هم فکری ما با دیگران می شود.
کرونا و افزایش سیستم ایمنی
لازم به یادآوری است که در شرایط شیوع ویروس کرونا ارتقای عملکرد سیستم ایمنی فوق العاده مهم است.
نکات زیر برداشتی از برنامه رادیویی پاسخگو ساعت ۳۰/۸ صبح، مورخه ۱۶ اردیبهشت ماه ۹۹ با حضور آقای دکتر آراسب دباغ مقدم (دکتری تغذیه) و آقای دکتر منصور رضایی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید پزشکی در رادیو سلامت می باشد.
اگر افراد تغذیه کامل و متنوع داشته باشد یعنی هر۶ گروه مواد غذایی (میوه، غلات، گوشت، سبزی، حبوبات، لبنیات) را متناسب مصرف کنند تنها مکملی که بر ایمنی سلولی و همورال، در تکامل تاثیر دارد مکمل ویتامین D است که محلول در چربی است. ولی اگر فرد بیماری خاص دارد مکمل مورد نیاز باید با نظر متخصص تغذیه باشد.
روزانه ۱۰۰۰ واحد ویتامینD که بهتر است همراه با منابع کلسیم (غذاهای چرب مثل شیر و…) باشد، باید مصرف شود. اگر ویتامین D همراه با منابع کلسیم مصرف نشود، ممکن است ویتامینD مصرفی، کمک کند که کلسیم از روده، کلیه و بافت های استخوان برداشته شود و در بافت های نرم تجمع پیدا کند و کلسیفیکه رخ دهد. ویتامین D در زرده تخم مرغ، ماهی، قارچ، لبنیات پر چرب موجود است که خیلی افراد اینها را نمی توانند استفاده نمی کنند.
مصرف توصیه شده ویتامین D1000 واحد روزانه است . ۵۰۰۰۰ واحد ماهانه حداقل یک عدد است و حداکثر ۴ عدد برای کسانی است که ویتامین سرم خیلی پایین مثلا زیر ۲۰ دارد. همچنین لازم به ذکر است که ویتامین D ارتباطی با غلظت خون ندارد.
در استرس بالا و کم اشتهایی، ویتامین های محلول در آب بیشتر دفع می شود که در شرایط شیوع کرونا، مصرف ویتامین های گروه B بیشتر توصیه می شود بخصوص B کمپلکس
ویتامین C در ارتقای سطح ایمنی موثر هستند که بهتر است مرکبات فصلی مصرف شوند، مثل پرتقال و کیوی
روی و سلنیوم افزایش دهنده ایمنی هستند که در پروتئین حیوانی خوب یافت می شوند.
ویتامینA و بتا کاروتن نیز در افزایش سیستم ایمنی موثر هستند که در لبنیات چرب و گوشت ها و سبزیجات فصلی مثل گوجه فرنگی و هویج فرنگی یافت می شوند.
میوه وسبزی به اندازه کافی بخورید بویژه در ژریم غذایی کودکان بگنجانید. محصولات تازه بیشتر مصرف کنید زیرا برای تامین منابع مغذی بدن ضروری هستند.
کنترل استرس بخصوص در شرایط کرونا مسئله خیلی مهم است در شرایط استرس، غذا را بیشتر تند می خوریم بخصوص مایعات را. سعی کنیم آنها را آهسته بخوریم و خوب بجویم. سبزی های معطر مثل نعناع، ترخون، شیرین بیان، مرزه، زیره، ریحون برای نفخ معده، بسیار مفید هستند. در شرایط استرس دفع گروه B بالا می رود. منابع غلات و حبوبات آنها را تامین می کنند اگر مقدور نیست که آنها را مصرف کنیم می توانیم مکمل ویتامین گروه B با دوز پایین را مصرف کنیم البته بهتر است با پزشک معالج حتما مشورت بگیریم.
در افرادی که تحت درمان سرطان و شیمی درمانی هستند، باید توجه داشت که شیمی درمانی، عملکرد سیستم سلولهای سفید آنها را ضعیف می کند لذا سیستم ایمنی ضعیف می شود. رعایت بهداشت فردی و بهداشت مواد غذایی برای آنها خیلی اهمیت دارد. باید دست ها را قبل از غذا خوب بشویند، غذا نیم پز نخورند. گوشت نیم پز نخورند، انواع کباب ایرانی نخورند بجز کباب تابه ای که خوب پخته است. تخم مرغ عسلی و گوشت نیم پز برای آنها مجاز نیست آجیل ها را ترکیب کنند و به شکل خورشت فسنجان مصرف کنند و خام نخورند. میوه یا سبزیجاتی که در تماس با خاک هستند، نخورند مثل توت، ..
رژیم پر پروتئین حیوانی و گیاهی خوب داشته باشند. میوه هایی مصرف کنند که قابل شستشو، قابل پوست گیری، قابل ضد عفوفی باشد. در طب سنتی، زردچوبه در بحث سرطان، خیلی زیاد توصیه شده است. طب سنتی معتقد است که سردی با ایمنی و کرونا منافات دارد چیزی که سرد است باید با مصلح خورده شود مثلا ماهی با خرما، شیر با موز یا خرما .
ادویه جات غالبا طبع گرم دارند و بهتر است با ماهی خورده شود و هفته ای دو بار ماهی در رژیم غذایی با این شرایط باشد
استرس و اضطراب ( فکر وخیال) حافظه را ضعیف تر می کند. منابع کولین حافظه را بهبود می بخشند آنها باعث سنتز استیل کولین می شوند که انتقال دهنده عصبی مغز است و حافظه را بهبود می بخشد. منابع کولین در آجیل ها مثل سویا کندور، تخم مرغ، اسفناج و ماهی، زرد چوبه، حبوبات.. موجود می باشند. آرامش، خواب کافی، در بهبود حافظه مفید است. همچنین یافته ها نشان داده است که کسانی که آهنگ تکراری، موسیقی گوش می دهند حافظه آنها ضعیف می شود، که باید از مغزمان بیشتر استفاده کنیم بیشتر کتاب بخوانیم و رادیو گوش دهیم زبان حفظ کنیم و چیز جدید یاد بگیریم. این مسائل همراه با تغذیه، حافظه را تقویت می کند.
به کودکان مان یک یا دو وعده میان وعده خوب بدهیم مثل آجیل، پنیر ، ماست، میوه خشک شده یا خرد شده، تخم مرغ آب پز و.. را بدهیم. اینها خاصیت سیر کنند ه گی نیز دارند و عادت غذایی سالم تری را در فرد به وجود می آورند.
نکته مهم: ممکن است علامت های کرونا خوب شود اما ممکن است کامل درمان نشود و ممکن است داخل بدن به شکل نهفته بماند لذا باید با افزایش مصرف مایعات و کاهش استرس، افزایش پروتئین های گیاهی و حیوانی سیستم ایمنی را بالا ببریم. در حال حاضر مطالعات این قدر دقیق نیست که بتوان گفت، کسی که به کرونا مبتلا شده ، دیگر مبتلا می شود یا نمی شود.
سبزیجات، روش شستشو چهار مرحله ای دارند:
۱-گل زدایی با آب معمولی که گل آنها گرفته می شود ،
۲ انگل زدایی ( ۳ تا ۵ قطره مایع ظرفشویی در یک لیتر آب می ریزیم و سبزی را در آن قرار می دهیم. این مایع تخم انگل را لزج می کند تا شسته شود و از سطح سبزی می رود)
۳ میکروب زدایی با محلول های تجاری موجود در بازار طبق دستور کارخانه سازنده انجام می شود. این محلولها غالبا پایه کلر دارند که ضد عفونی می کنند. میکروب شامل ویروس و باکتری است ،
۴ آب کشی نهایی است.
با رعایت این نکات در شستشوی سبزیجات، دیگر جایی نگرانی نیست. به همان شکلی که قبلا مصرف می کردید می توانید مصرف کنید. پس نیاز به پختن سبزی حتما نیست.
مصرف میوه های پوست دار مشکلی ندارد. برای مصرف، دستمان را خوب می شوییم سپس میوه پوست دار را خوب با آب می شویم و پوست می کنیم و مصرف می کنیم.
دم نوش ها آنتی اکسیدان دارند مثل چای سبز که یک تا دو فنجان در روز توصیه شده است.
برای آرامش اعصاب: غذا هایی گیاهی خیلی خوب هستند مثل آجیل ها سبزیجات ، غلات ، میوه ها ، دمنوش بابونه ، اسطوخودوس و سنبل الطیب
تنوع غذایی داشته باشید
حبوبات اگر جوانه بزنند، بهتر است مصرف کنیم زیرا غلات و حبوبات، غلافی دارد به نام اسید فیتیک یا اسید فیتات که نفاخ است اگر خوب خیس نخورد و جوانه نزند وارد بدن می شود و مانع جذب املاح آهن، کلسیم و خصوصا روی می شود اگر خوب داخل آب خیس بخورد آنزیم اسید فیتاز آزاد می شود و اسید فیتیک تجزیه می شود و حبوبات قابل خوردن و هضم می شوند
راه انتقال ثابت شده کووید ۱۹:
۱ ریز قطرات از طریق سرفه و عطسه و صحبت کردن .
۲ لمس سطوح آلوده. سطوحی که مکررا تحت آلودگی قرار می گیرند مثل دستگیره درب است.
انتقال از طریق مواد عذایی هنوز ثابت نشده است. لذا نگرانی بیشتر از تجمع است تا از مواد غذایی. لطفا بیشتر از سرویس های موتوری و پیک برای تهیه مواد مورد نیاز زندگی امان استفاده کنیم.
باید ارتباط فروشنده با مشتری به حداقل برسد. نگرانی دیگر، از پولی است که رد و بدل می شود.
نگرانی دیگر از سبد های چرخ دار موجود در فروشگاه است دستگیره آن باید خوب ضدعفونی شود.
دستمان را موقع خروج از منزل خوب بشوییم . بعد از مغازه برگشتن، نیز باز دستمان را خوب بشوییم.
از قبل لیستی تهیه کنیم که خیلی نخواهیم در مغازه به دنبال مایحتاجمان، وقت بگذاریم.
این ویروس بسیار پیچیده است. یافته ها می گوید که هر کسی گرفته است ممکن است دوباره بگیرد لذا خوب نکات را رعایت کنیم.
خرما: با دست جمع آوری می شود: از شرکت معتبر خریداری کنیم. شرکت ها یی که مجوز وازرت بهداشت داشته باشند. با آب معمول بشوییم و سپس آن را مصرف کنیم.
میوه هایی که پوست ندارند: ضدعفونی معمولی مانند روشهای قبل از کرونا، کافی است. برای شستشو از ماده ضدعفونی آنتی باکتریال استفاده کنیم این محلولها روی ویروس اثر می گذارند.
در مورد مصرف زولبیا و بامیه: باید تهیه کنندگان، موقع تهیه، بهداشت فردی و مواد غذایی را رعایت کنند و بعد از آماده شده به شکل بسته بندی شده، عرضه شود و در ویترین باشد و در معرض دست مشتریان و هوای آزاد نباشد.
کلا در تهیه مواد غذایی، باید بهداشت فردی رعایت شود. ما میکرو ارگانیسم هایی داریم که از کرونا ویروسف بسیار قوی تر هستند مثل تب مالت.
در مورد مصرف بیسکویت و…: کرونا ویروس انتقال مواد غذایی ندارد. بیشتر نگرانی از بسته بندی این محصولات است یعنی فردی قبل از ما دست به بسته بیسکویت زده باشد و سپس ما بزنیم. که باید بهداشت فردی را کاملا رعایت کنیم.یعنی:
۱ من خریدار، قبل از حرکت دستم را شسته باشم
۲ فروشنده ماده ضد عفونی داشته باشد و هم خودش و هم من استفاده کنم.
۳ موقع آمدن به خانه، دستم را با آب و صابون خوب بشویم. پوشش ویروس، چربی است که با شستشو از بین می رود.
این ویروس قابل تکثیر در مواد غذایی نیست. نیاز به سلول زنده دارد.
مصرف آجیل: مغازه دار باز عرضه نکند . اگر با رعایت نکات بهداشتی باشد مشکلی ندارند.
مصرف آب: آب را چندین ارگان نظارتی، کنترل می کنند. نگرانی وجود ندارد.
الکل ۷۰ درصد گشندگی بیشتر برای ویروس دارد.
به احترام زندگی، فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنیم.