پرفشار خون(هایپرتنشن)، یک وضعیت تهدید کننده ی زندگی است. در هر فردی امکان ابتلا به پرفشاری خون وجود دارد. تحقیقات نشان داده است که از هر چهار فرد بالای ۱۸ سال یک نفر به هایپرتنشن مبتلا می شود.
هر چه فرد، مسن تر می شود امکان ابتلا بالاتر می رود. بخصوص اگر مش کل زمینه ای دیگری مثل اضافه وزن یا چاقی، دیابت یا افزایش قند خون وجود داشته باشد.
پرفشاری خون می تواند منجر به مشکلات سلامتی دیگر نیز بشود مثل بیماری های قلبی، بیماری های کلیوی وعوارض در طی حاملگی و …
نکته قابل توجه: پرفشاری خون قابل پیشگیری است.
پرفشار خون”قاتل بی صدا و آرام” خوانده می شود چون اغلب هیچ علامتی ندارد.
فشار خون سیستولیک: فشارخون در رگها به هنگام تپش قلب را گویند .
فشار خون دیاستولیک: فشارخون در رگها مابین تپش های قلب است.
- فشارخون طبیعی: ۱۲۰/۸۰ میلی متر جیوه است.
- مرحله ی قبل از پر فشاری خون: فشار خون سیستولیک مابین ۱۳۹-۱۲۰ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک ۸۰-۸۹ میلی متر جیوه می باشد.
- پر فشاری خون: ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه یا بیشتر باشد.
اقدامی که شما می توانید برای پیشگیری از پرفشاری خون انجام دهید.
۱-اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را کم نموده و آن را در محدوده ی سالم و بهداشتی حفظ نمایید. حجم غذاهای مصرفی خود به خصوص غذاهای پرکالری را محدود نمایید و سعی کنیدکه تنها به اندازه ای که روزانه می سوزانید، کالری مصرف نمایید، و یا چنانچه درصدد کاهش وزن می باشید کمتر از میزان سوزاندن روزانه، کالری مصرف نمایید.
۲-تغذیه سالم داشته باشید. در برنامه غذایی خود، میوه ها، سبزیجات، محصولات لبنی کم چرب را قرار دهید. همچنین مواد غذایی را انتخاب کنید که مقادیر پایینی از چربی اشباع شده و کلسترول داشته باشند.
میزان نمک و سدیم مصرفی خود را کاهش دهید. برچسب موجود بر روی مواد غذایی را بخوانید تا غذاهای کنسرو شده، آماده و فرآوری شده ای را که حاوی مقادیر کمتری نمک(سدیم) می باشند، انتخاب نمایید. میزان سدیم مصرفی خود را محدود نمایید تا میزان کل نمک مصرفی روزانه شما از ۲۴۰۰ میلی گرم ( تقریبا به اندازه ی یک قاشق چایخوری) بیشتر نشود. از خوردن فست فودها (غذاهای فوری) پرهیز کنید. زیرا که آنها حاوی مقادیر زیادی نمک و سدیم می باشند.
۳-الکل ننوشید.
۴-فعالیت بدنی بیشتری انجام دهید. بتدریج میزان فعالیت بدنی با شدت متوسط، همانند پیاده روی سریع، دوچرخه سواری را به ۳۰ دقیقه در روز برسانید. اگر به هر دلیلی شما نمی توانید به طور مداوم ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی انجام بدهید، آن را در ۲ قسمت ۱۵ دقیقه ای یا حتی در ۳ قسمت ۱۰ دقیقه ای انجام دهید.
۵-سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن احتمال ابتلای شما را به سکته ی مغزی، بیماری قلبی، بیماری عروق محیطی، و انواع مختلف سرطان ها بالا می برد.
۶-با پزشک خانواده خود گفتگو کنید. از او بپرسید که مقدار فشارخون شما چقدر است و این مقادیر چه مفهومی دارد.
۷-مطابق با تجویز پزشکتان دارو مصرف کنید. اگر نیاز به مصرف دارو دارید، مطمئن شوید که مقدار مصرف، طرز مصرف، و زمان مصرف آن را به خوبی فهمیده اید. پس مطابق با توصیه ی پزشکتان آن را مصرف نمایید.